Da's mooi:Spannende Meppeler Sinterklaasfilm in première

MEPPEL Praktisch alle acteurs, de crew en medewerkers van de nieuwe Meppeler film ‘Sinterklaas en de Verloren Herinnering’ waren aanwezig bij de première die dinsdagavond plaats vond in schouwburg Ogterop.

Ook familie en andere belangstellenden genoten van de spannende film waarvan nog een aantal voorstellingen volgen. De grote drijfveer achter het gebeuren, Luck Heuckeroth, kreeg van de medewerkers een echte regisseursstoel. Na afloop van de voorstelling was er gelegenheid met een hapje en een drankje even gezellig na te praten in de foyer.

 0

Meppeler Courant:

Meppel – De laatste opnamen voor de zesde Meppeler sinterklaasfilm werden vorige week zondag gemaakt, dinsdag 8 november gaat ‘Sinterklaas en de Verloren Herinnering’ in première in Schouwburg Ogterop.

Het filmproject wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Waarborgfonds, het Burgerweeghuis,  Stichting Grote Broer en Stummel Trans. Daarnaast stelden Meppeler ondernemers de nodige materialen en zelfs hun woning beschikbaar aan de filmmakers. ‘Voor de sinterklaasfilm gaan alle deuren in Meppel open,’ ervaren de vrijwilligers al jaren achtereen.

Idyllisch

Eind mei voltooide Luck Heuckeroth het script voor de nieuwe sinterklaasfilm. Thuis bij Luck en zijn levenspartner Diana lazen de acteurs samen het script door. De regisseur en de meeste van de twaalf acteurs en vrijwilligers verbleven van 11 tot en met 18 juni in een idyllisch kasteeltje in Zuid-Frankrijk.

De bevlogen speelfilmmaker troonde de cast en crew ook mee naar de Veluwe, Vorden, Staphorst, Havelte en naar de Werkhorst, waar zij de laatste opnamen schoten bij de Meppeler familie Bloemert. ‘Elk jaar vraag ik me af of het gaat lukken,’ vertelt Heuckeroth. ‘Dan blijken er toch weer heel veel Meppelers ons project te steunen. Niemand doet moeilijk. Misschien was dat anders als we een gewone speelfilm zouden maken.’

Techniek

Op de laatste twee scènes na monteerde Luck alle 75 verschillende opnamen aan elkaar op zijn computer. Freddy Oosterveen (Boekenpiet) speelde dit jaar voor het eerst mee in de sinterklaasfilm en keek zijn ogen uit. ‘Als belangstellende Meppeler had ik elke film van Luck en zijn ploeg wel gezien, maar ik wist niet dat het er tijdens de opnames zo professioneel aan toe ging en er zoveel techniek bij kwam kijken. Niet zomaar een cameraatje pakken en aan de slag. Voor de sinterklaasfilm zijn een steadycam, een rollende camera, een drone en geavanceerde computersoftware ingezet om de film interessanter te maken. ‘Take zoveel werd laat in de avond nog geschoten als dat nodig was. Het is in deze fijne groep mensen heel leuk om mee te doen.’

Thérèse Brals (dubbelrol als Curvy en Bella) speelt sinds de tweede sinterklaasfilm mee. ‘Dat geldt voor veel vrijwilligers van onze ploeg. We kennen elkaar goed en het overleg gaat steeds makkelijker. Als wij denken: ‘Dit kan beter’, dan vragen we om nog een opname. Bovendien zijn we onderhand goed op elkaar ingespeeld. Je weet hoe de ander reageert en niemand is meer bezorgd om zijn tekst’, vergelijkt Thérèse.

Cameravrees

‘Ja, de cameravrees is nauwelijks meer een punt,’ beaamt Henk van Looij, die al sinds de eerste film de rol van Sint Nicolaas heeft. ‘Wat acteerprestaties betreft, heeft iedereen een enorme sprong gemaakt. Over-acteren mag best. Dat doet iedereen. Dat is juist goed, want in een kinderfilm mogen de emoties er duimendik bovenop liggen.’

Sanne Otter neemt als Mathilde één van de belangrijkste rollen voor haar rekening. Als jong meisje deed ze trouwens al mee in de tweede sintfilm. ‘Mijn rol werd steeds groter. Leuk om allemaal verschillende emoties te spelen,’ zegt Sanne, die samen met haar vader en geluidsman Marinus ook meeging met de filmploeg naar de Dordogne.